От 17 до 19 ноември 2017, в град Шаосинг, Китай се проведе 6та Среща на Международния Алианс по Уролитиаза, създаден през 2010 година от проф. Гуохуа Дзенг, проф. Джангкун Йе и проф. Кемал Сарика. Събитието е ежегодна научна проява, посветена на съвременната диагностика и минимално инвазивно лечение на уролитиазата и беше посетено от над 600 участници от Китай, Индия, Европа и САЩ.

Научната програма на конференцията включваше лекции, представени от международни експерти в областта на бъбречнокаменната болест, провокативни дебати по дискутабилни теми в областта на ендоурологията и голям брой демонстрации на съвременни оперативни техники, предавани на живо от операционните зали.

Kaтедрата по урология и нефрология на ВМА София, беше представена от проф. д-р Илия Салтиров и гл. ас. д-р Кремена Петкова, които взеха участие в конгреса като членове на научния комитет с модериране на сесия с хирургия на живо и презентация.

В първият ден на симпозиума, посветен на сесии на младите уролози, участниците имаха възможност да представят опита си и да участват в дебати по дискутабилни теми в областта на бъбречнокаменната болест. Д-р Петкова взе участие в дебат на тема инфекциозни усложнения при ендоурологично лечение на уринарни камъни с презентация заедно с колеги от Катар и Хонг Конг.

През втория ден на конференцията бяха представени 50 презентации по актуални теми от уролитиазата от водещи експерти от Китай и останалата част на света и 8 демонстрации на живо на уретерореноскопия за лечение на бъбречни камъни, като проф. Салтиров взе участие като модератор на една от демонстративните сесии.

 

 

Третият ден на симпозиума беше посветен изцяло на хирургия на живо с представяне на 13 операции за минимално инвазивно лечение на големи по размер конкременти в бъбрека, извършени от експерти от Китай, Индия и Германия.

6тата Среща на Международния Алианс по Уролитиаза беше оценена от участниците като научно събитие на високо ниво, даващо възможност за обмяна на опит между колеги от целия свят с професионални интереси в областта на бъбречнокаменната болест.