На 23 и 24 април 2021 г. се проведе 11-ият Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, който се организира от Военномедицинска академия (ВМА) с подкрепата на Българската асоциация по ендоурология и ЕКЛ, Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология (EULIS), Международния алианс по уролитиаза (IAU), Югоизточната група за изследване на уролитиазата (SEGUR), Урология в развиващите се страни (U-merge) и Експерти в уролитиазата (ESD).

През последната година поради COVID 19 пандемията, научните срещи трябваше да бъдат адаптирани към новата реалност, за да можем да обменяме научни знания. 11-ият Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия“ трябваше на бъде трансформиран във виртуално събитие. Бе създаден виртуален конгресен център с конгресна зала, постерна секция, виртуална медицинска изложба и възможност за контакт между регистрираните участници и обмяна на опит, както и участие в дискусиите по време на събитието.

Форумът включваше лекции и видео презентации, представени от 32 международни експерти в областта на уролитиазата, ендоурологията и минимално инвазивната хирургия. Събитието беше акредитирано с 16 CME кредита от Европейската акредитационна комисия за продължаващо медицинско обучение (EACCME®). В него участие взеха повече от 700 уникални участници от над 60 държави от целия свят.