На 06 юли 2012 година в Oтделението по урология на МБАЛ Търговище се проведе вторият научно практически семинар на тема: „TURis Resection, TURis Plasma Vaporization, NBI Cystoscopy ”. Семинарът се организира за втора поредна година от Катедрата по урология и нефрология на Военномедицинска академия с подкрепата на фирма „Инфомед EOOД” и „Olympus”

Програмата на семинара включваше демонстративни операции и лекции, посветени на нови методи за ендоскопска диагностика и лечение на заболявания на долния уринарен тракт (доброкачествена простатна хиперплазия, карцином на пикочния мехур) – TURis резекция, TURis плазма вапоризация и Narrow Band Imaging (NBI) Cystoscopy, извършвани от специалисти от Катедра Урология и нефрология на Военномедицинска академия, София.

В семинарът взеха участие 12 уролози от гр. Търговище, гр. Плевен, гр. Стара Загора, гр. Русе, гр. Разград и гр. София. Операциите се извършваха в ендоскопската операционна зала на отделението по урология в МБАЛ Търговище, а участниците имаха възможност да наблюдават операциите в лекционната зала с аудио контакт с оператора, което позволи по време на операциите да се провежда изключително полезна дискусия.