8th International Alliance of Urolithiasis (IAU) Annual Conference Guangzhou, China

От 20 до 22 септември 2019, в град Гуангджоу, Китай се проведе 8та Среща на Международния Алианс по Уролитиаза, създаден през 2012 година от проф. Гуохуа Дзенг, проф. Джангкун Йе и проф. Кемал Сарика. Събитието е ежегодна научна проява, с глобално лидерство в уролитиазата посветено на съвременната диагностика и минималноинвазивно лечение на уролитиазата. Конференцията привлече повече от 600 посетители на място от над 40 страни по света. По време на срещата бяха представени и обсъдени академични и практически теми, клинични изследвания и иновативни оперативни ендоскопски техники. Освен това успешно бяха излъчени 24 операции на живо, показващи нови техники за литотрипсия на конкременти в горния уринарен тракт, които участниците намериха за полезни и мотивиращи.

Проф. д-р Илия Салтиров, дмн, Ръководител на Катедрата по урология и нефрология на Военномедицинска академия, беше поканен от организаторите като лектор и член на Научния комитет. Той взе участие в дебат  относно хирургичното лечение на бъбречно-каменната болест и изнесе пленарна лекция на тема „Mini-PNL: A valuable alternative to standart PNL and fURS- How I do it?”.

Тази година Международният Алианс по Уролитиаза (IAU) и Медицинската асоциация в Гуангдонг проведоха 4ти пореден двудневен PCNL&f-URS workshop с несравнима образователна програма, в която взеха участие д-р Огнян Гъцев и д-р Стефан Христофоров. За участието си в семинара с презентации бяха удостоени със сертификати и членство в организацията.

Научното събитие за пореден път даде възможност за обмен на научни идеи, за бъдещо сътрудничество, за затвърждаване на стари и установяване на нови приятелски и професионални контакти.