На 11-ти май над 700 участници от повече от 60 страни взеха участие в един от най-престижните форуми в Европа – Международният конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари (ICMS), който се организира за 17-та поредна година.

Студенти и млади лекари имаха възможност да наблюдават операции на живо от операционните на Военномедицинска Академия (ВМА) от провелия се уъркшоп за минимално-инвазивно лечение на уролитиаза. В рамките на форума участниците се запознаха с най-съвременните ендоскопски методи за лечение на уролитиаза – перкутанна нефролитотрипсия и уретерореноскопия, както и да почерпят опит и да зададат своите въпроси към проф. Илия Салтиров дмн, ръководител на Клиника „Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия”. Това е поредният международен форум, в рамките на който специалистите от клиниката „Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия” демонстрират на живо от операционните си зали с включване на жива връзка между участниците и операторите.

Д-р Кремена Петкова, Д-р Огнян Гъцев и Д-р Стефан Христофоров бяха ментори на hands-on уъркшопи, в които научиха участиците на основни хирургически умения като връзване на хирургични възли.